
Když vaříš za miliony: Armáda testuje boj s hladem luxusním sporákem
Unavená Redakce • 2.7.2025
PRAHA – Zatímco někteří čeští občané s napětím sledují vývoj cen másla, naše armáda se rozhodla jít jinou cestou – hladovět ve stylu haute cuisine.
Ministerstvo obrany totiž pořídilo pro vojáky mobilní kuchyně za cenu, za kterou byste postavili slušné bistro s Michellinem. A přilehlým wellnessem.
Podle zjištění médií se jedná o „zázrak techniky“, kde jedna kuchyně stojí klidně i 60 milionů korun. Pro představu: to je zhruba tolik, kolik by stálo uvařit guláš pro celou republiku. Možná i dvakrát.
Fazole za tři mega
Mobilní kuchyně samozřejmě není jen tak nějaký plechový přívěs. Ne. Tohle je kuchyň, ve které můžeš nejen vařit, ale i meditovat nad smyslem existence vývaru. Má digitální termostat, antialergenní nerez, a pravděpodobně i funkci „Smaž a zalez“, pro případ, že by se blížil nepřítel nebo, nedej bože, inspekce.
Podle zástupců armády je cena „v pořádku vzhledem k unikátní konstrukci“. Přeloženo do civilštiny: umí to ohřát konzervu i na horách.
Kulinářská obrana státu
Podle nepotvrzených zpráv se uvažuje o tom, že novou taktikou české armády bude „překrmit nepřítele“. Vojáci budou na hranicích smažit řízky za 400 Kč kus, čímž demoralizují útočníka, který má jen tatranku.
„Nejde jen o kuchyni,“ tvrdí mluvčí. „Jde o symbol obranyschopnosti. Když máš kuchyň za 60 mega, tak si dvakrát rozmyslíš, jestli vůbec půjdeš do války. Nechceš ji totiž umazat.“
Šéfkuchař jako zbraň
V zákulisí se spekuluje, že do výběrového řízení na obsluhu mobilní kuchyně se přihlásil i Zdeněk Pohlreich, ale údajně neprošel testem na maskování cibule pod tlakem.
Závěrem:
Když někdo příště řekne, že stát šetří, ukažte mu fotku kuchyně na kolečkách s cenou startující rakety Spaceship. A nezapomeňte – bez pořádné kuchyně se válka nevyhrává. Jen doufejme, že ty luxusní pánve přežijí víc než státní rozpočet.